Aké najčastejšie súhlasy na odpady musí mať vybavené firma?

Potrebujete mať vybavené nejaké súhlasy na odpady? Aké, od kedy a do kedy to musíte stihnúť podľa nového zákona o odpadoch? Ktoré súhlasy sa najviac vybavujú a na aké odpady? Aj o tomto bude dnešný BLOG.

Aké súhlasy sa vybavujú najviac?

Z pohľadu firemného odpadového hospodárstva je to najmä súhlas na odovzdávanie odpadov vhodných na využitie v domácností a novinka – súhlas na zhromažďovanie nebezpečných odpadov. Relatívne často sa vybavuje aj súhlas na zhromažďovanie odpadov bez predchádzajúceho triedenia.

Môže sa odovzdávať ľuďom drevo na kúrenie?

Áno môže, no je na to potrebný súhlas na odovzdávanie odpadov vhodných na využitie v domácnosti. Využíva sa to najmä na odovzdávanie dreva, či drevených paliet zamestnancom na kúrenie. No aj na plastové, či kovové sudy, IBC kontajnery, či rôzne výrobné nepodarky, ktoré môžu mať nejaký význam v domácnosti.

Žiadosť sa podáva spolu s pár dokumentmi a 11 € kolkom na Okresný úrad. Účastníkom konania však býva obec. Väčšinou s vyjadrením z obce nie je žiaden problém, skôr časové zdržanie.

Vzorové žiadosti na Okresný úrad aj s popisom, čo je k žiadostiam potrebné priložiť Vám môžeme poskytnúť v rámci nášho e-školenia o odpadoch.

Akú žiadosť na nebezpečné odpady?

Možno si to pamätáte, pred pár rokmi sa vydávali aj pre pôvodcov odpadu súhlasy na nakladanie s nebezpečnými odpadmi. Potom sa to zrušilo a teraz sa to nanovo zavádza. No nie ako súhlas na nakladanie s nebezpečnými odpadmi, ale ako súhlas na zhromažďovanie nebezpečných odpadov u pôvodcu odpadov.

Ak produkujete ročne viac ako 1 t nebezpečných odpadov, pozor na termín 30.6.2016. Dovtedy je potrebné podať si žiadosť o nový súhlas. Podáva sa spolu s inými dokumentmi a 11 € kolkom na Okresný úrad.

Je zakázané odpady zmiešavať?

Áno to je pravda, no ak je vybavený súhlas na zhromažďovanie odpadov bez predchádzajúceho triedenia, nadpis neplatí. Najviac sa to využíva pre oleje v autoservisoch. Bez súhlasu je potrebné každý druh oleja skladovať samostatne (prevodový, hydraulický …), čo je však veľa krát zbytočné a v praxi aj nemožné. Preto sa potom radšej vybavuje tento typ súhlasu.

Zanechajte nám Váš e-mial, budeme Vám posielať novinky.

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.