Viete koľko odpadov sme vyprodukovali za rok 2015?

Koncom minulého roka Štatistický úrad SR zverejnil správu s názvom Odpady v Slovenskej Republike za rok 2015. Z tejto správy sa môžeme dozvedieť sumárne množstvá odpadov tak za „biznis“ odpady, ako aj za tie komunálne.

Celkovo sme ich na Slovensku vyprodukovali 10,56 mil. t. Firmy približne 8,67 mil. t a občania 1,89 mil. t odpadov.

Odpady z firiem

Tu sa opäť potvrdilo, že je to ako na hojdačke. Pár miliónov ton sem, pár miliónov tam. V roku 2009 to o 2 mil. t. kleslo (vraj kríza) a teraz za rok 2015 to oproti roku 2014 narástlo o skoro 1,5 mil. ton. Teda výkyvy veľmi veľké, vzhľadom na to, že ide o 15 – 20 % ročnej produkcie odpadov z firiem.

Problém bude zrejme aj v tom, čo si firmy do hlásení napíšu a koľkí si tu povinnosť splnia.

Na Slovensku sa dosť často stretávame s porovnávaním s krajinami EÚ, čo sa týka percenta skládkovania odpadov. Tu treba povedať, že musíme rozoznávať či sa jedná o percento zo všetkých odpadov, alebo len percento z komunálnych odpadov. V komunálnej oblasti sme na to dosť zle, no z pohľadu celkového množstva odpadov to až také tragické určite nie je.

Z firemných odpadov sa totiž na skládke objavilo len cca. 30 % odpadov. Dôležité je to, že až 60 % odpadov sa zhodnotilo.

Odpady z obcí a miest

V oblasti komunálnych odpadov takéto výkyvy nie sú zaznamenané. Komunálne odpady sa za posledných 8 rokov pohybujú okolo 1,8 mil. t odpadov ročne. No aj nárast o 85 tis. t odpadov oproti roku 2014 je relatívne dosť výrazný. Množstvo komunálnych odpadov v prepočte na jedného obyvateľa SR je tak za rok 2015 na úrovni 348 kg. Množstvo zhodnotených komunálnych odpadov nám taktiež rastie a v prepočte na jedného obyvateľa za zhodnotilo takmer 106 kg.

Čo sa týka percenta zhodnotenia, sme na to o dosť horšie. Za rok 2015 skončilo na skládkach odpadov až 69 % všetkých komunálnych odpadov a zhodnotilo sa len 30 %. A to len vďaka mestám Bratislava a Košice, ktoré svoje odpady energeticky zhodnocujú a vďaka rastúcim číslám kompostovania bio odpadov.

Celú správu štatistického úradu si môžete stiahnuť tu.

Zanechajte nám Váš e-mial, budeme Vám posielať novinky.

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.