Podcast č. 4 – BIO odpady v Trenčíne a zbabraná Príloha 10b o zbere BIO odpadov

Viete že v Trenčíne sa zhodnocujú kuchynské BIO odpady na klasickej kompostárni a bez technologickej hygienizácie?

Poznáte prílohu 10b vyhlášky 371/2015? To je tá vyhláška, za ktorú si Ministerstvo zlizne parádnu anti pochvalu za vynaliezavý čin roka, alebo za podpásovku roka.

Táto príloha totiž hovorí o tom, že ako sa majú zbierať BIO odpady. Jednoducho ak máte správne nádoby, tak menej často, ako nesprávne tak častejšie.

Problém je v tom, že sa na to Ministerstvo nikoho nepýtalo, ale slepo a až lobisticky to do vyhlášky natvrdo a bez akejkoľvek diskusie natlačilo. Teda tak.

A kto sa snažil popasovať a metodicky to nastaviť správne, zistil, že tento paškvil je total katastrofa a že inak ako dva krát za týždeň Vás to vyhláška asi ani nepustí robiť.

Prečo? Všetci si myslia, že keď si kúpia tie lobistické košíky s perforáciou, sú zahojení a môžu to vyvážať len raz za týždeň. A prečo to tak nie je? No lebo do tých košíkov sa dávajú aj vrecká. A keď máte na zber BIO odpadov vrecká, lobingová príloha Vám našepká, že to inak ako dva krát za týždeň nemôžete robiť.

Alebo inak, ak nádoba nemá perforáciu na boku a na vrchu nádoby a MRIEŽKU na dne nádoby, nemáte správnu nádobu a musíte to znova vyvážať dva krát za týždeň. Ukážte mi košíky, ktoré sa predávajú s tým, že majú tú mriežku na dne perforovaného košíka. Viete ako to predajcovia vysvetľujú? Veď sú tam tie výstupky, to je ako keby mriežka. Fuj. Ale nie predajcom, veď tí len využívajú to, čo Ministerstvo chce.

Fuj tomu, čo to tam natrepal a lobingovo presadil. A problém je na svete. Ministerstvo sa až príliš stará do všetkého, príliš chce všetko regulovať až sa v tom zamotávajú aj tí, ktorí ešte nedávno kričali, aký je ten zákon a vyhlášky obsiahly a komplikovaný a ideme ho zjednodušit. Trt makový.

Jednoducho, daný stav núti obce buď míňať obrovské peniaze na zber tohto odpadu (podľa skúseností cca 100 % súčasných nákladov na celé odpadové hospodárstvo), alebo vedome ten systém trošku ohýbať a čakať, čo bude. Inými slovami riskovať pokutu.

A je úplne super, že sú obce a mestá, ktoré nečakali na príkazy a nariadenia Ministerstva, začali dávno pred danou a nezmyselnou reguláciou a pustili sa do budovania systému bez ich pomoci, či anti pomoci.

Takýto svetlý príklad je aj mesto Trenčín. Majú to šťastie, že majú odpadárku, ktorá tým žije, má asi normálneho šéfa, a ruky rozviazané. Všetko nastavené tak, aby sa veci hýbali a veci sa hýbu.

Som veľmi rád, že som sa o tom mohol porozprávať s pani Čachovou z Mestského úradu v Trenčíne. Rozhovor s ňou si môžete vypočuť nižšie v našom 4. podcaste.

Ale ešte predtým, aký je Váš názor na danú reguláciu štátu v prílohe 10b?Akú známku by ste za to dali ministerstvu?

Vypočujte si podcast o BIO odpadoch v Trenčíne

Zanechajte nám Váš e-mial, budeme Vám posielať novinky.

Komentáre
  1. Anonym píše:

    Dobry den, v clanku sa pletu dve veci: uprava kosikov do domacnosti a povinna uprava exterierovych nadob na kuchynsky odpad. Kosiky v domacnostiach nemaju s legislativou nic spolocne …

    • Tomáš Schabjuk píše:

      Ďakujem vám za poznámku, ale bol by som rad kebyže mi na poviete kde v legislatíve sa rieši to ci je nádoba na interierovy alebo exteriérový zber. Ja to tam nevidím. Zbiera sa to kam, ak do vedierka, tak je to vedierko. A je jedno kde ho mam. Ci na kuchynskej linke alebo vedľa čiernej nádoby na zmesový komunál.

  2. Anonym píše:

    Bio odpad je problém. Môže plesnivieť, šíriť choroby. Takže môže byť na mieste opatrnosť.

  3. Jeleň píše:

    Som z toho jeleň! Minule som počúval u Vás od pána z JRK, že kuchynský a zelený odpad treba zbierať samostatne a nemiešať a pani z Trenčína tu tvrdí opak. Ďalšia vec je tá prirodzená hygienizácia v kompostárni – čo to znamená? rozhrabať odpad na slnku? Aj v zime to bude fungovať?

    • Tomáš Schabjuk píše:

      Dobrý deň, perfektný postreh. Toto bol cieľ a účel, poukázať na rôzne možnosti. Obe, resp aj par ďalších kombinácii je v pohode, nakoľko zákon neurčuje úplne do detailov nejaký spôsob ci metodu. A ten prirodzený kompostovaci proces? Presne tak klasická kompostaren, ale s riadeným procesom, kde je možné kontrolovať a monitorovať teplotu. Podľa kompostární sa hygienizacna teplota dosahuje aj v zimných mesiacoch.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.