Podcast č. 7 – Prečo sú bioplynové stanice „malý zázrak“, no využívajú sa tak málo?

Bioplynové stanice už roky spracovávajú reštauračné odpady. Je to doslova kalorická bomba a vo finále vyrobená elektrina, teplo a materiály na hnojenie.

Takže prečo by bioplynové stanice nemohli prijímať aj kuchynské odpady z domácností? Mohli by, žiaden problém. No zároveň je zvláštne, že na spracovanie kuchynských odpadov máme v súčasnosti pripravených tak 5 bioplyniek na Slovensku?

Prečo tak málo? Veď o povinnom zbere kuchynských odpadov sa vie už roky a minimálne posledné dva roky to už bolo jasné. Bioplynové stanice tento trend nejako nezaznamenali, inak by sa na to možno pripravili skôr.

V čom je teda problém? Som veľmi rád že som sa o tom mohol porozprávať s pani Fečke Gyongyovou zo Slovenskej bioplynovej asociácie. Podľa nej je to súbor viacerých vecí. Napríklad:

  • EIA
  • Nová technológia, ktorú treba pre kuchynské odpady
  • Peniaze na zakúpenie a zmenu technológie
  • Povolenia z úradov
  • Neistota

Takže držím palce nech sa situácia mení a nech čo najviac poľnohospodárskych bioplyniek prejde aj na odpady. Viac sa o bioplynkách a ich výhodách dozviete v zaujímavom rozhovore v podcaste.

V rámci odpadovej tipovačky sa pozrieme na komplikovanosť zákona o odpadoch a jeho porovnanie s prvý zákonom o odpadoch. Ternto raz budete tipovať Vy, poslucháči.

A aj hudobný typ bude odo mňa. Príjemné počúvanie.

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.