Strašiak BIO odpadov. Hygienizácia. Dá sa to aj bez nej?

V poslednom príspevku k téme BIO odpadov prinášame pohľad na 3 technológie spracovania BIO odpadov.

Klasická forma je kompostovanie. O tej bude hovoriť pán Benko zo spoločnosti INECS. Otvorene povedal, že hygienizáciu je možné zabezpečiť aj bez technologickej časti, teda voľným kompostovacím procesom. Je to veľmi zaujímavý názor vzhľadom na súčasné väčšinové trendy a názory, že na danú činnosť je potrebný hygienizátor.

Ďalší spôsob pre spracovanie BIO odpadov sú bioplynové stanice. Majú však miernu nevýhodu oproti kompostárňam. Je ich málo a nie je pre nich moc vhodný zelený odpad. Ale kuchynský odpad je pre bioplynku ako stvorený. O procese, skrmovaní reštauračných odpadov, či problémoch s legislatívou a EIA nám veľmi výdatne zodpovedala pani Fečke-Gyöngyová zo Slovenskej bioplynovej asociácie.

A tretí spôsob ukazuje CSC hygienizačný kontajner v praxi. Pán Kajánek z Technických služieb Čadca nám to ukázal a povysvetľoval. Zapálený človek s krásnymi skúsenosťami. V Čadci ho používajú od roku 2020 a hygienizujú v ňom svoje kuchynské BIO odpady. Následne ich potom zapracovávajú do hroblí k iným zeleným BIO odpadom a ešte sa kompostujú.

Možností je teda viacero. Celkovom od zberu až po spracovanie existuje viacero systémov a nie je jednoduché sa v tom orientovať a vybrať si tu správnu cestu. Držím všetkým palce nech Vaše rozhodnutia v BIO odpadoch nie sú slepou uličkou.

Obsah videí nájdete pod videami.

Obsah – Peter Benko – INECS:

00:00     Čomu sa venuje p. Benko?

02:03     Spracovanie BIO odpadov na Slovensku. Aké druhy BIO odpadov poznáme a ako sa spracovávajú jedlé oleje a tuky?

05:32     Ako dlho trvá proces vzniku kompostu? Je možné kompostovať BRKO bez použitia hygienizátorov?

15:42     Sú bioplynové stanice legislatívne a technologicky prispôsobené na spracovanie BRKO?

20:31     Je domáce kompostovanie predchádzaním vzniku odpadu alebo spôsobom zberu BIO odpadu? Môžeme si tieto množstvá započítavať do štatistík?

22:51     Ako sa kompostárne a bioplynky vysporiadavajú s bioplastovými a inými obalmi? Aké vrecia na BIO odpad používať?

Obsah – ABS – p. Fečke-Gyöngyová:

00:00     Čomu sa venuje pani Gyöngyová?

01:07     Ktoré komunálne BIO odpady sú vhodné do BPS? Bolo by prínosné zbierať ich spolu?

03:08     Koľko BPS je na Slovensku? Majú potrebnú technológiu a povolenia na spracovanie komunálnych BIO odpadov?

05:40     Ako prebieha hygienizácia v BPS a ktoré odpady ňou musia prejsť?

08:58     Vie sa BPS vysporiadať s kompostovateľnými vrecami a nežiaducimi prímesami v BIO odpade? Akú frakciu by mali mať spracovávané odpady?

11:47     Je žiadúce, aby BIO odpady pred odovzdaním do BPS prešli fermentorom?

13:40     Koľko BIO odpadov vie spracovať BPS?

15:19     Akým spôsobom môžu kompostárne a BPS spolupracovať?

17:19     Ako dlho trvá proces spracovania v BPS a aké sú výstupy z neho? Na čo sa využívajú? Viete, čo je fugát?

19:45     Koľko energie vyprodukuje BPS?

Obsah – TS Čadca – p. Kajánek:

00:00     V akých krokoch prebieha proces kompostovania v kompostárni mesta Čadca? Aký optimálny podiel majú mať jednotlivé zložky? Ako sa vyberajú nežiadúce prímesy?

04:28     Akým spôsobom sa regulujú procesy v CSC kontajneri? Ako dlho trvá hygienizácia a od čoho to závisí? Môže sa plniť aj priebežne? Čo sa robí s výluhom a ako často sa musí odčerpávať?

10:22     Manuálne ovládanie hygienizátora

11:28     Ako prebieha nakládka a vykládka? Ako dlho trvá proces vzniku kompostu? Je možné získať kompost priamo z CSC kontajnera?

14:59     Aké je využitie kompostu?

19:40     Ako vyzerá finálny kompost z Čadce?

20:35     Ako funguje aplikácia na ovládanie kontajnera? Aké ukazovatele sleduje?

E-školenie o odpadoch 2021 si môžete objednať tu.

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.