Podcast č. 3 – Triedite už aj Vy kuchynský BIO odpad?

Ak ste s tým ešte nezačali, za chvíľočku Vás to čaká a neminie. Od júla by to mali triediť už takmer všetci a všade, až na výnimky.

Ide jednak o zvyšky z prípravy jedál (taký karfiol je super producent BIO odpadov, šupky zo zemiakov, …), ale aj zvyšky po varení (nezjedené jedlo, zvyšky mäsa, kosti …) a blíži sa melónová sezóna, to bude náprask.

Buď na to máte kompostér a mali by ste to dávať tam, alebo Vám na to dalo mesto/obec nejakú nádobu.

Takto to plus mínus vyzerá všade. Kto si chcel len splniť povinnosť, tak to nastavil tak, že rozdáme kompostéry, a viac sa nestaráme.

No len obávam sa, že toto všetkých dobehne, lebo tak sa toho kuchynského odpadu moc nevyzbiera. Asi nikto si nebude dávať mäso, či kosti do kompostu. To isté varené jedlá, či nejaké šupky z tropického ovocia.

A teda, ak sa to nevytiahne samostatne a poriadne, skončí to v zmesovom komunálnom odpade. No pozor, ceny na skládkach rastú, skládky sa zatvárajú a náklady rastú.

A porastú aj od roku 2023, kedy by mala byť definitíva v podobe priameho skládkovania odpadov. Odpady sa budú musieť pred skládkovaním pretriediť. A kto bude mať veľa zmesového odpadu (napríklad v podobe nevytriedených BIO odpadov), tak si opäť raz za odpady poriadne priplatí.

Takže to nastavenie už od začiatku je určite veľmi vhodná investícia do budúcnosti. Porozprával som sa o tom v ďalšom zvukovom podcaste s pánom Kobolkom, zo spoločnosti JRK Slovensko.

Dozviete sa napríklad:

  • či je správne alebo nie započítavanie množstiev z kompostérov do obecných štatistík
  • ako nastaviť celý systém zberu
  • čo poskytnúť na zber pre domy a bytovky
  • či ako to urobiť tak, aby to bolo účinné a pohodlné pre ľudí

V rámci odpadovej tipovačky sa pozrieme na veľmi divný rast jednej odpadovej komodity, ktorá za 3 roky poskočila až o 1000 %. Čo myslíte, o aký odpad ide? BIO odpad, papier, elektro, kovy?

A čo rád počúva pán Kobolka. Viac sa dozviete v tejto časti podcastu.

Zanechajte nám Váš e-mial, budeme Vám posielať novinky.

Komentáre
  1. cvikla píše:

    zaujímavý argument proti kuchynským odpadom na skládkach je tvorba metánu, ak sa bude teraz kompostovať 95% obcí tento odpad tam metán vznikať nebude?

    • Tomáš Schabjuk píše:

      Ak by sa vytriedilo 95 % kuchynských BIO odpadov, tak to by bola paráda. 🙂

      • cvikla píše:

        možno v roku 2045 ale zaujímal ma rozdiel ak by ten odpad hnil spolu na skládke a ak bude rovnaký hniť v kompostéroch v obci – vznik metánu bude rovnaký nie?

        • Tomáš Schabjuk píše:

          tak ak zoberieme do úvahy, že aj v kompostéry by to nehnilo ale správne fungovalo, tak nie v kompostéry by to tak nemalo ybť.

  2. Zuzana píše:

    K produkcii metánu z reklamy o „separovaní“ kuchynského odpadu z domácností. Už pár rokov sa neseparuje ale triedi. Pri výbuchu Svätej Heleny (1980) prišiel vulkán celkovo o 2,8 miliardy m3 materiálu. Za jediný deň sopka do atmosféry vychrlila 520 miliónov ton popolčeka, čo znamená, že erupcia do atmosféry uvoľnila mnohonásobne väčšie množstvo skleníkových plynov než vyprodukovalo ľudstvo svojou činnosťou za celú dobu svojej existencie! Zdroj: internet

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.