Rozhovor s konateľom. Kuchynské odpady z poza opony

V dnešnom dosť kritickom článku a podcaste sa dozviete viac o tom ako funguje svet a biznis s kuchynskými odpadmi. Niekto by na ten odpad ani nesiahol a niekto to zas považuje za príjemnú prácu.

Niekto v tom vidí biznis a divný lobbing na ministerstve, niekto iný aj ohýbanie systému zo strany ministerstva a hygieny.

V rozhovore som vyspovedal pána Ivana Škultétyho z Trnavy, ktorý, so svojou spoločnosťou biomarina – biowaste zbiera a ďalej nakladá s týmto kuchynským odpadom.

Čo zaujímavé sa dozviete:

  • ako to funguje s kuchynskými bio odpadmi?
  • ako funguje konkurencia v tomto novom biznise odpadového hospodárstva?
  • aký veľký problém robí nelegálne skrmovanie týchto odpadov?
  • prečo si myslí, že na trhu predávané fermentory sú nezmysly?
  • prečo si myslí že Ministerstvo ŽP ohýba zákony?
  • prečo je pre nich EIA tak veľký problém?
  • prečo si myslí, že kuchynský odpad nie je možné spracovávať vo fermentory a už vôbec nie v kompostárni?
  • prečo si myslí že aj domáce kompostéry sú nezmysel?

Pán Škultéty je priamy človek. Povedal otvorene čo si si myslí a ako funguje ich odpadový svet. Ide o menšiu zberovú spoločnosť, no prechádzať musia množstvom problémových miest.

Tieto problémy pramenia v samotnom základe. Ako sa hovorí ryba smrdí od hlavy. Tak ako sa horúcou ihlou pred pár rokmi zavádzala do praxe povinnosť zberu kuchynských odpadov, tak to aj vyzerá v súčasnosti.

Je tu také malé Eldorádo, pre niekoho možno zlatá baňa a pre niekoho tvrdá robota a boj o každú obec. Firmy nevystavujú zákazníkom potvrdenia, nie sú doklady o zhodnotení, sú tu podozrivé indície o nelegálnom skrmovaní odpadov …

Všetko to súvisí s tým, že pri tomto odpade sme len v plienkach. Vlastne sa len skočilo do vody a všetci sa za chodu učia plávať. Koncoviek je stále málo, problémy a nedôvera sú s finálnymi produktmi.

Aj napriek tomu to však netreba vzdávať a je potrebné ukazovať, že sa to dá, nemusí to byť drahé. Keď sa to nastaví správne, tam sa odkloní celkom slušné percento odpadov. Teda zmysel to dáva a verme, že časom aj ekonomika tohto zberu bude pre obce priaznivejšia.

Ale dosť už bolo čítania, poďte počúvať rozhovor s pánom Škultétym. V rámci tipovačky sa ešte na chvíľku pozrieme na komunitné kompostovanie.

Ale predtým sa ešte zapojte do prieskumu o domácich kompostéroch.

Zanechajte nám Váš e-mial, budeme Vám posielať novinky.

Komentáre
  1. Ľubica K. píše:

    Zaujímavý rozhovoru, vďaka.

  2. mary píše:

    Moderator sa tvári akoby o problémoch odpadového hospodárstva nič nevedel resp. pracoval pre MŽP alebo bol platený MŽP, ale super, že dal priestor aj niekomu kto toho má plné zuby….ale sme tu aj iný nasraný na MZP pre jeho praktiky a neodbornosť a loby pre odpadovú mafiu..o EIA ani nehovoriac to je čistý výpalný paškvil…zlohový systém PET flaší výpalný systém…zber kuchynského odpady dáky europaškvil…a žial sa blíži evidencia odpadov (ohlásení) čiže hurá random čísla….na tvorbe zákonoch robia neodborníci resp. dáka odpadová mafia ….škoda ŽP na planéte ide do hája a MŽP prikladá ruku k dielu pod tlakom EU…..

    • Tomáš Schabjuk píše:

      Ďakujem za podnetný príspevok, ale hádam tak zle nám tu nie je. Máme sa tu ešte stále super, krásna príroda, treba niekedy zabudnúť na robotu a vybehnúť do lesa 🙂

  3. Peter píše:

    To čo tento clovek rozprava? Véd on nemá ani maturitu a ani povolenia od uradov, ktoré tak spomína svps a ouzp.
    Choďte sa pozret na jeho areál ktorý má celý nelegalne a kuchynský odpad porozlievany po zemi. A pozret sa na finstat 🙂
    Véd to je úplne, že blbec. A jeho štýl rozprávania. To kde ste tohoto odborníka našli?

Napísať odpoveď pre Tomáš Schabjuk Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.