Na Slovensku chýba odpadový šéfkuchár

Presne tak, chýba nám odpadový šéfkuchár. Taký, ktorý by mal jasnú predstavu ako by to s odpadmi malo vyzerať, vedel by to vyvážene poskladať, vie ako by to jedlo, ktoré pripravuje malo chutiť a ako má byť okorenené.

Taký človek sa nepozerá len na pár rokov dopredu, ale vidí horizont možno 15-20 rokov. Teda jednoducho šéfkuchár, ktorý už variť vie a neučí sa za pochodu.

Tak je to aj s dilemou, čo spraviť s našimi odpadmi, aby sme splnili ciele EÚ pre rok 2035. Mali by sme skládkovať len 10 % komunálnych odpadov a recyklovať 65 %. To ale nie je jednoduché a preto je veľmi dôležité aby sa ten pracovný postup, či cesta zvolila správne.

A nemalo by sa to robiť tak, že na total reformu a zákaz skládkovania dáme 1,5 roka. A keď sa zistí, že sa nič neurobilo, tak to predĺžime ešte o 2 roky. To nie je z dielne šéfkuchára, ale z dielne amatéra.

V praxi sa debatuje o dvoch možnostiach ako k cieľom dospieť. Energetické zhodnotenie a mechanicko biologická úprava odpadov. Tento pohľad majú rozdielny. Čo ich spája je to, že oba prúdy poukazujú, že hlavne musíme poriadne triedieť pri zdroji.

Takže ide už len o zvyšok. Súčasných cca. 50 % skládkovania skresať za 13 rokov na 10 % a mieru recyklácie zdvihnúť na 65 %. No a čo je lepšie, energeticky zhodnocovať alebo mechanicky-biologicky upravovať odpady?

Pozrieme sa na obe možnosti. Dnes Vám prinášame ďalší náš podcast. Tento krát o energetickom zhodnocovaní odpadov. Som rád, že som sa mohol o tejto téme, problémoch ale aj výhodách porozprávať s pánom Halászom, zo spoločnosti EWIA, ktorá predstavila dva projekty na energo zhodnocovanie odpadov v Trnave a Šali.

V rámci odpadovej tipovačky sa pozrieme na obaly a skladbu obalov na Slovensku. Zároveň sa dozviete hudobný tip čo rád počúva p. Halász.

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.